خود مختيار رياستن جي فهرست

ملڪن جي فهرست

هي خودمختيار رياستن جي فهرست دنيا جي آزاد رياستن جو جائزو پيش ڪري ٿي. هن فهرست ۾ رياستن جي حيثيت سندس خودمختياري جي قدر متعلق ڄاڻ ڏنل آهي. گڏيل قومن جي اداري ۾ 206 رياستن جي رڪن سازي کي ٽن ڀاڱن ۾ ورهايو ويو آهي. 193 رياستون گڏيل قومن جي اداري جا رڪن آهن،[1] 2 مبصر رياستون ۽ 11 ٻيون رياستون شامل آهن. خودمختياري تي تنازعي واري خاني ۾ ڏيکاريل آهي ته ڪهڙين رياستن (191) ۾ ڪو تنازعو ناهي ۽ ڪهڙن رياستن (15 رياستون، جنهن مان 5 گڏيل قومن جي اداري جا رڪن، 1 مبصر رياست ۽ 9 ٻيون رياستون) ۾ تڪراري علائقا شامل آهن.

رياستن جي فهرستسنواريو

رياست جو نالو گڏيل قومن ۾ حيثيت خودمختياري تي تنازعو حيثيت ۽ خودمختياري جي اقرار بابت وڌيڪ ڄاڻ
  ريپبلڪ آف آئرلينڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو
  آسٽريليا گڏيل قومن جو رڪن ناهي آسٽريليا دولته مشترڪه جو ميمبر ۽ 6 رياستن جو وفاق ۽ 10 علائقن تي مشتمل ملڪ آهي. ٻاهريان علائقا هيٺ ڏيکاريل آهن.
  آئيوري ڪوسٽ
  آذربائيجان گڏيل قومن جو رڪن ناهي آذربائيجان ۾ ٻه خودمختيار رياستون نخچين ۽ ناگورو-ڪرابابخ شامل آهن.
  آرمينيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي پاڪستان آرمينيا کي آزاد ملڪ طور تسليم ناهي ڪيو.
  آسٽريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو ۽ 9 رياستن تي مشتمل وفاق آهي.
  آئس لينڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ابخازيہ گڏيل قومن جو رڪن ناهي جارجيا پاران دعوا ڪيل ابخازيه کي روس، وينزويلا کان سواءِ ڪو به گڏيل قومن جو رڪن ملڪ، آزاد ملڪ تسليم نٿو ڪري. هن علائقي مٿان جارجيا جي دعوا آهي ۽ جارجيا هن کي ريپبلڪ آف ابخايزه جو خودمختيار علائقو تسليم ڪري ٿو.
  اوڀر تيمور گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  اتر ڪوريا گڏيل قومن جو رڪن ڏکڻ ڪوريا پاران دعوا ڪيل اتر ڪوريا کي گڏيل قومن جي اداري جا ٽي رڪن، فرانس، جاپان ۽ ڏکڻ ڪوريا آزاد ملڪ تسليم نٿا ڪن.
  انگولا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  اٽلي گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو آهي ۽ 5 خودمختيار رياستون شامل آهن جن کي سرڪاري طور ”خاص حيثيت وارا علائقا” چيو ويندو آهي.
  ارجنٽائن گڏيل قومن جو رڪن ناهي ارجنٽائن 23 صوبن تي مشتعمل وفاق آهي ۽ 1 شهر خودمختيار آهي.
  اردن گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  اريٽيريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ازبڪستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي ازبڪستان ۾ هڪ خودمختيار علائقو قراقل پاقستان شامل آهي.
  استوائي گني گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  اسرائيل گڏيل قومن جو رڪن جزوي طور خودمختياري تسليم نه ڪيل اسرائيل جو انهن علائقن تي مظبوط اختيار آهي جن علائقن تي فلسطين جي دعوا آهي. اسرائيل اوڀر بيت المقدس کي پنهنجي رياست ۾ شامل ڪري ڇڏيو، پر عالمي دنيا ان فيصلي کي تسليم نه ڪيو. اسرائيل جو اولهندي ڪناري تي پڻ ڪنٽرول آهي. توڙي جو عزا پٽي تي اسرائيلي شهري توڙي فوجي موجود ناهن پر خيال آهي ته عالمي قانون موجب اڄ به اسرائيل اتي قابض آهي. اسرائيل کي گڏيل قومن جي 32 رڪن ملڪن پاران تسليم ناهي ڪيو ويو.
  اسٽونيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو
  اسپين گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو آهي. اسپين 18 خودمختيار برادرين ۽ 2 خاص خودمختيار شهرن تي ٻڌيل ملڪ آهي.
  افغانستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  البانيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  الجيريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  اينڊورا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  انڊونيشيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي اندونيشيا 5 صوبن، آچي، جڪارتا، یوگیاڪارتا، پاپوا، اولهندو پاپوا تي ٻڌل ملڪ آهي، اندونيشيا ۾ صوبن کي خاص قسم جي خودمختياري پڻ ڏنل آهي.
  ايٿوپيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي اٿوپيا 9 علائقن ۽ ٻن خاص شهرن تي مشتمل ملڪ آهي.
  ايران گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ايل سيلويڊور گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  اينٽيگا ۽ باربوڊا گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولته مشترڪه جو ميمبر ملڪ آهي. هڪ خومختيار علائقو باربوڊا پڻ شامل اٿس.
  ايڪواڊور گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  بيلاروس گڏيل قومن جو رڪن ناهي بيلاروس روس سان گڏيل رياست جوڙي آهي.
  بارباڊوس گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولته مشترڪه جو حصو
  بحرين گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  برازيل گڏيل قومن جو رڪن ناهي برازيل 26 رياستن ۽ 1 وفاقي صوبي تي مشتمل ملڪ آهي
  برما گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  برونائي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  برونڊي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  برڪينا فاسو گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  بلغاريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو
  بنگلاديش گڏيل قومن جو حصو ناهي
  بوسنيا ۽ هرزيگووينا گڏيل قومن جو رڪن ناهي بوسنيا ۽ هرزيگووينا ٽن علائقن جو وفاق آهي.
  بوليويا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  بوٽسوانا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  بهاماس گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولت مشترڪه جو رڪن
  بيلجيئم گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو آهي. بيلجيم هڪ وفاق آهي، جيڪو مختلف ٻولين ڳالهائڻ وارن علائقن ۾ ورهايل آهي.
  بيليز گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولت مشترڪه جو رڪن
  بينن گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڀارت گڏيل قومن جو رڪن ناهي ڀارت يا هندوستان 29 رياستن ۽ 7 اتحادي علائقن تي مشتعمل وفاق آهي. انڊيا سڄي ڪشمير تي دعوا رکي ٿو، پر انڊيا جي دعوا واري ڪشمير جا علائقا پاڪستان ۽ چين وٽ آهن.
  ڀوٽان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  تاجڪستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي تاجڪستان ۾ هڪ خودمختيار علائقو گورنو بدخشان شامل آهي.
  ترڪمانستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ترڪي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  تنزانيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي تنزانيا ۾ هڪ خودمختيار علائقو زنجبار شامل آهي.
  تيونس گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  تائيوان گڏيل قومن جو اڳوڻو رُڪن (ريپبلڪ آف چائينا طور 1945 کان 1971ع تائين) چيني تائپي جي نالي سان گڏيل قومن جي هڪ خاص ايجنسي جو مبصر چين پاران دعوا ڪيل (رهيل)
  ٿائي لينڊ گڏيل قومن جو رڪن
  ٽونگا گڏيل قومن جو رڪن
  ٽوگو گڏيل قومن جو رڪن
  ٽرانس نسٽريا
  ٽرنيڊاڊ اينڊ ٽبيگو
  ٽوالو
  پالائو
  پاناما گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  پاپوا نيو گني
  پاڪستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي پاڪستان چئن صوبن، هڪ وفاقي گادي جو هنڌ ۽ قبائلي علائقن تي مشتمل هڪ وفاق آهي. ڪشمير جي علائقي تي پاڪستان جو انڊيا ۽ چين سان تڪرار آهي، ڪشمير جا ڪجهه حصا پاڪستان جي اثر هيٺ آهن، پر اهي سرڪاري طور پاڪستان ۾ شامل نه آهن ۽ انهن کي تڪراري علائقا چيو وڃي ٿو. ڪشمير جا جيڪي علائقا پاڪستان جي قبضي هيٺ آهن اهي ٻن حصن ۾ ورهايل آهن.

آزاد ڪشمير پاڻ کي پاڪستان جي ڪنٽرول واري خودمختيار حڪومت ڪوٺي ٿي. هي علائقا آزاد نه آهن، ڇو ته اهي علائقا پاڻ مرادو ڪنهن ملڪ سان لهه وچڙ نٿا ڪن ۽ هنن جي دفاعي فوج پڻ پاڪستان فوج آهي.

  پورچوگال گڏيل قومن جو رڪن
  پولينڊ گڏيل قومن جو رڪن
  پيراگوئي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  پيرو گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  جارجيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  جاپان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  جبوتي ناهي
  جرمني گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  جميڪا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  چاڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  چلي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  چين گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  چيڪ ريپبلڪ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  چيچن ريپبلڪ
  ڏکڻ آفريڪا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڏکڻ ڪوريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڏکڻ سوڊان ناهي
  ڊومينيڪا ناهي
  ڊومينيڪن ريپبلڪ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڊينمارڪ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  روانڊا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  رُوس گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  رومانيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  زمبابوي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  زيمبيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سولومن آئلينڊز
  سلطنت عمان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سائوٽام ۽ پرنسپ ناهي
  سان مرينو ناهي
  سربيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سريلنڪا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سعودي عرب گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سلوواڪيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سلووينیا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سمووا
  سنگاپور گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سوئٽزرلينڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سوازي لينڊ
  سورينام گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سوڊان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سويڊن گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سيري ليون گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سیشیلز ناهي
  سينٽرل آفريڪن ريپبلڪ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  سينٽ لوسيا ناهي
  سينٽ ونسنٽ ۽ گريناڊين
  سينٽ کٽس ۽ نيوس
  سينيگال گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  شام گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  صوماليا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  عراق گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  فجي ناهي
  فرانس گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  فلسطين گڏيل قومن جو مبصر متنازعه اسرائيل جي قبضي ۾
  فلپائن گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  فن لينڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  قازقستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  قبرص گڏيل قومن جو رڪن ترڪي جي مدد سان اتر قبرص جو تنازعو اتر قبرص جي ترڪ آبادي ترڪي جي فوجي مدد سان پاڻمرادو خودمختياري جو اعلان ڪيو جيڪو تنازعو ھلندڙ آھي
  قطر گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪانگو ڊومينيڪن ريپبلڪ ناهي
  ڪانگو ريپبلڪ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪرغزستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪوموروس ناهي
  ڪروشيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪريبتي ناهي
  ڪمبوڊيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪوسٽاريڪا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪولمبيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪويت گڏيل قومن جو رڪن
  ڪيمرون گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪينيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪيناڊا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪيوبا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ڪيپ ورڊي ناهي
  گريناڊا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  گيني ناهي
  گيني بساؤ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  گوئٽي مالا ناهي
  گيانا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  گيبون گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  گيمبيا ناهي
  گهانا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  لائبيریا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  لائوس گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  لبنان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  لٿونيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  لٽويا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  لگسمبرگ ناهي
  ليبيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ليسوٿو ناهي
  ليچينسٽين
  مارشل ٻيٽ
  مراڪش گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  مائڪرونيشيا ناهي
  ماريطانيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  مالديپ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  مالٽا گڏيل قومن جو رڪن
  مالڊووا گڏيل قومن جو رڪن
  مالي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  مصر گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  مغربي صحارا
  مقدونيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ملائيشيا ناهي
  ملاوي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  منگوليا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  موريشس ناهي
  موزمبيق گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  موناڪو ناهي
  مڊگاسڪر گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ميڪسيڪو گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  نڪاراگوا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ناؤرو ناهي
  نائيجر گڏيل قومن جو رڪن
  نائيجيريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ناروي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  نميبيا ناهي
  نيوزي لینڊ ناهي
  نيپال گڏيل قومن جو رڪن
  وانؤٽو ناهي
  ويت نام گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  وينزويلا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ويٽيڪن سٽي ناهي
  هالينڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  ھنگري گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  هنڊوراس ناهي
  هيٽي ناهي
  يونائيٽيڊ ڪنگڊم گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  يونائٽيڊ اسٽيٽس آف آمريڪا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  يونائيٽيڊ عرب امارات گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  يمن گڏيل قومن جو رڪن
  يوراگوئي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  يونان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  يوگنڊا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
  يوڪرين گڏيل قومن جو رڪن ناهي
قطار: گڏيل قومن ۾ حيثيت
  گڏيل قومن جو رڪن
  گڏيل قومن ۾ مبصر
  گڏيل قومن جي 1 خاص اداري جو رڪن
  گڏيل قومن جي خاص اداري جو مبصر
  گڏيل قومن جو رڪن ناهي
قطار: خودمختياري تي تنازعو
  غير متنازعه
  متنازعه

حوالاسنواريو

  1. Press Release ORG/1469. "United Nations Member States". United Nations. حاصل ڪيل 28 February 2011.